Blog

Wat te doen bij een tekenbeet?

By

10/09/2013

Wanneer je regelmatig met je kinderen in de natuur wandelt, zul je ze na afloop ongetwijfeld ook vaak controleren op teken. Deze insecten komen overal voor waar bomen en struiken zijn, dus na een middagje in het bos is het altijd raadzaam om extra goed op teken te letten. Een onbehandelde tekenbeet kan immers tot vervelende gevolgen leiden, zoals de ziekte van Lyme. Maar hoe kun je nu eigenlijk het beste controleren op een tekenbeet en wat moet je doen als je er één vindt?

Zorgvuldig controleren op teken
Wanneer je je kinderen gaat nakijken op teken, is het allereerst goed om te weten dat deze werkelijk overal terecht kunnen komen. Het is dus aan te raden om je kind na een middagje buiten onder de douche te zetten en daarbij het hele lichaam te controleren. Vergeet daarbij ook de haren niet.

Vind je een teek? Dan is het belangrijk om deze direct te verwijderen. Bij voorkeur met een tekentang, omdat deze ervoor zorgt dat de teek in zijn geheel verwijderd wordt en bijvoorbeeld niet de pootjes achterblijven. Deze kunnen namelijk alsnog voor een infectie zorgen. Heeft de teek er langer dan 24 uur gezeten of zie je een rode kring ontstaan rondom de beet? Neem dan contact op met je huisarts voor advies.

o9149

Lyme vastgesteld per gemeente

Voorkomen is beter dan genezen
Hoewel het nooit 100% is uit te sluiten dat je kind door een teek gebeten wordt, kun je wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen om de kans te verkleinen. Ga je ergens naartoe waarvan je weet dat er veel teken zitten, dan kun je kleding vooraf inspuiten met een insectwerende spray. Ook zijn er speciale sokken verkrijgbaar die geïmpregneerd zijn met een dergelijke spray. Ook is het een goede tip om je kinderen aan te leren om hun broekspijp in hun sok te stoppen wanneer ze in het bos of op de hei spelen. Zo kun je een boel narigheid voorkomen.

Tags

 

Reacties zijn gesloten.