Blog

Kinderen en een groenere toekomst

By

30/08/2013

energie-bewustKinderen zijn zonder twijfel de sleutel tot het beschermen en behouden van de natuur en het milieu voor de toekomst. Door in hun opvoeding veel aandacht te besteden aan de natuur kunnen kinderen een hechte band met de natuur krijgen. Daarop zullen zij eerder geneigd zijn om respect uit te dragen naar de natuur en het milieu en duurzaam te leven. Het is belangrijk om kinderen te leren te recyclen, het licht uit te doen als ze een kamer verlaten, elektrische apparatuur uit te zetten als ze deze niet gebruiken, geen afval op straat te gooien en zich warm aan te kleden in plaats van de verwarming meteen hoger te gooien. Dit zijn zaken waar ouders een belangrijke rol in spelen. Daarnaast zijn er genoeg natuurprojecten om kinderen in contact te brengen met de natuur. Want wie snapt hoe mooi de natuur is, zal haar al snel uit zichzelf beschermen.

Ook op scholen wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo geeft het Natuur- en Milieucentrum De Hooizolder duurzaamheidslessen in Sliedrecht. Het doel is om kinderen bewust te maken van onderwerpen als zwerfafval, energieverbruik, voedsel en bedreigde diersoorten. Zij zijn de toekomst en kunnen uiteindelijk zorgen voor verandering. Hoewel huidige technologieën er voor zorgen dat alles beter meetbaar is zijn we door de automatiseringen ook minder bewust bezig met energie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de meterstanden die door de slimme meter automatisch worden verzonden naar de energieleverancier.  Uit onderzoek van NCDO naar hoe kinderen hun rol in de wereld zien, blijkt dat zij wel degelijk op jonge leeftijd goed letten op zuinig omgaan met water, energie en papier en op het weggooien van afval. De eerste stappen zijn dus wel gezet.

Steeds meer kinderen leven echter in de stad, ook in Nederland. Om hen toch van de natuur te laten genieten en hen daarmee de wil te geven om haar te beschermen, zijn er steeds meer initiatieven voor meer groen in de straat. Kinderen groeien dan weer in een groene omgeving op en kunnen hier hun eerste natuurervaring opdoen. Allemaal om ze ambassadeurs van de natuur te maken!

Tags

 

Reacties zijn gesloten.