Blog

Fotospeurtocht in de natuur

By

08/10/2013

Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met de natuur. Een hele leuke en speelse activiteit voor kinderen om de natuur te ontdekken is de fotospeurtocht. Met alleen foto’s als aanwijzing moeten ze de weg zien te vinden en dat lukt natuurlijk alleen maar als de kinderen goed om zich heen kijken. Zo wordt een natuurwandeling een hele belevenis!

fotospeurtocht

Natuurorganisaties
Er zijn verschillende natuurorganisaties, zoals Staatsbosbeheer, organiseren regelmatig een dag waarop kinderen en hun ouders aan een fotospeurtocht deel kunnen nemen. Zo werd op 6 juli door Jeugd-Natuurgroep-Gestel een natuurfotospeurtocht georganiseerd in Sint Michielsgestel. Niet alleen moesten de kinderen een route volgen aan de hand van foto’s, ook moesten er onderweg vragen worden beantwoord. Dit extra element zorgt ervoor dat de kinderen nog meer leren over de natuur.

Hoe de fotospeurtocht werkt:
Het is ook heel eenvoudig om zelf een fotospeurtocht uit te zetten, bijvoorbeeld voor een kinderfeestje of als activiteit van een (sport)vereniging. De benodigdheden zijn een locatie (bos of natuurgebied), camera en een printer. Voorafgaand aan de speurtocht moeten er op de route foto’s gemaakt worden. Vervolgens gaan de kinderen in groepjes (met begeleiding) aan de hand van het stapeltje foto’s op pad. Onderweg moeten zij aan de foto’s herkennen waar ze zijn en welke kant ze op moeten. De speurtocht maak je makkelijk voor kleine kinderen door op de foto iemand te fotograferen die de weg wijst en voor oudere kinderen maak je het moeilijker door juist alleen details te fotograferen. Het is dus voor zowel jonge als oudere kinderen een leuke manier is om door de natuur te speuren en opzoek te gaan naar herkenningspunten.

fotospeurtocht1

Tags

 

Reacties zijn gesloten.