De mooiste natuurgebieden in Nederland

In heel Nederland zijn diverse prachtige natuurgebieden te vinden. Het is daarom moeilijk te zeggen welke de mooiste zijn, dat blijft natuurlijk altijd een kwestie van smaak. De natuurgebieden in Nederland worden over het algemeen beheerd door organisaties zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Aan de ene kant beschermen zij de natuur, aan de andere kant zorgen zij ervoor dat deze plekken toegankelijk blijven voor het publiek. Daarnaast willen zij de bezoekers graag verder informeren over het desbetreffende natuurgebied. In een aantal gebieden is hiervoor een speciaal bezoekerscentrum ingericht. Vanuit zo een plek worden allerlei activiteiten georganiseerd, vaak ook speciaal voor kinderen.

Zuid-Kennermerland

Een mooi natuurgebied in Noord-Holland is het nationale park Zuid-Kennemerland. Het is een groot duingebied dat middenin de Randstad ligt, vlak bij Zandvoort en IJmuiden. Mede daarom trekt dit gebied veel bezoekers, die onder andere komen om te wandelen, fietsen, paardrijden en zwemmen. In Zuid-Kennemerland zijn jonge kalkrijke duinen, zandstranden, binnenduinpolders, prachtige meertjes en binnenduinrandbossen te vinden. In dit deels ruige landschap groeien veel bijzondere planten, zoals parnassia, duizendguldenkruid en slanke gentiaan.

Open droge duinvallei aan binnenduinrand

Hoge Veluwe

foto_14-395x295

Een ander prachtig natuurgebied is de Hoge Veluwe. De Hoge Veluwe is ook een nationaal park, maar in particulier bezit. Het is misschien wel het bekendste natuurgebied van Nederland. De Hoge Veluwe trekt dan ook elk jaar vele bezoekers, uit binnen- en buitenland. Het bijzondere landschap wordt gekenmerkt door grasvlakten, loof- en naaldbossen, heidevelden en stuifzand. Maar wat vooral indrukwekkend is, zijn de vele dieren die in dit natuurgebied te vinden zijn, zoals onder andere parelmoervlinders, dassen, edelherten, moeflons, reeën en wilde zwijnen. Aangezien alle dieren op de Hoge Veluwe zich vrij kunnen bewegen ben je er natuurlijk nooit helemaal zeker van dat je ook echt groot wild zult zien als je het park bezoekt. De meeste kans om wild te zien heb je tijdens de rustige maanden van het jaar, aan het eind van de dag. In de late namiddag en avond komen de dieren namelijk uit hun schuilplaatsen tevoorschijn om op zoek te gaan naar voedsel.

Oostvaardersplassen

VogelsDe Oostvaardersplassen in Flevoland vormen een heel bijzonder natuurgebied in Nederland. In dit gebied heeft de natuur namelijk veertig jaar geleden vrij spel gekregen, waardoor er een groot moerasgebied is ontstaan met rietvlaktes, graslanden en waterplassen. Duizenden jaren geleden zou heel Nederland er ongeveer zo hebben uitgezien. Staatsbosbeheer, die dit gebied beheert, heeft toch wel ingegrepen door wilde heckrunderen, konikpaarden en edelherten uit te zetten, om zo te voorkomen dat het gebied helemaal dichtgroeit met bomen. Het is in ieder geval een (ook voor Europa) uniek gebied geworden, waardoor je prachtige fietstochten kunt maken. In dit gebied zijn vooral veel vogels te zien, waaronder grauwe ganzen, lepelaars en aalscholvers. Wat heel bijzonder is, is dat ook de zeearend in dit gebied nestelt. Deze vogel is zeer zeldzaam en was lange tijd niet meer in Nederland gesignaleerd om te broeden.